13 mars 2008

Potatisvärme är coolt!

Har varit och gjort reportage på en chipsfabrik - hur kul och intressant som helst. Nu har jag full förståelse för varför en kvalitetschipspåse kostar lite mer. Det är inte klokt vilka säkerhetskrav (=hygienkrav) dom har.
När vi skulle in i fabriken, fotografen, vår värd och jag så fick jag ta av mig alla smycken och klockan, vi fick på oss sexiga pappersmössor och fotografen, som har skägg, fick en skäggmössa (!) att dra över hakan. Dito rockar på och ut i fabriken. Vi skulle börja där potatisen kommer in och då gick vi genom ytterligare en sluss och fick på oss röda pappersrockar över den andra...då började det bli lite varmt.
Hur som helst när vi sett hur potatisen kom in, tvättades, storlekssorterades (en bra chipspotatis får inte vara mindre än 38 mm i diameter), tvättades och skalades var det dags att gå in i den första delen igen - genom en hiskelig anordning där man fick sticka in händerna i olika slags luckor där det sprutades på desinfieringsmedel, tvättades bort, torkades och till slut kontrollerades (olika luckor för varje grej). Samtidigt gick man på en trall där borstar roterade under för att borsta bort ev skit under skona, det var rena lisebergsbanan eller lustiga huset att gå över där. jag höll på att skratta på mig.
Så fick vi se hela processen från att man skivar potatisen, friterar den, sorterar bort dåliga delar, smaksätter och paketerar - hur imponerande som helst. Det luktade kanongott där inne och vi fick smaka direkt från maskinen...mums.
Lite fakta som kan vara kul att veta:
- fabriken friterar totalt 4,5 tom chips i timmen. - 75% av potatisen är vatten, resten fibrer som det blir chips av, d v s det går åt en massa potatis för att få fram chipsen
(det vatten som blir över från potatisarna värms upp och ångan går till anläggningens uppvärmning = potatisvärme
-amerikanarna äter 12,3 kg chips per person och år, svenskarna 4,7 kg, norrmännen och finnarna 3,9 kg.
- fabriken producerar totalt ca 14.000 ton chips per år

ETSY
La ut 10 sminkväskor på Etsy igår och har totalt redan haft ca 100 besök. En tjej från USA mailade en förfrågan om det fanns en väska av ett tyg som jag har sytt sminkväska av...helt otroligt, sådant gensvar direkt! Så jag ska förbättra mina foton och sy ännu fräckare grejer, man får även statistik där vilka objekt de tittat på så man ser lite vad som går. Om du vill se mina grejer kan du söka på "vintage pouches" - och där finns jag bland andra och sedan kan du klicka på mig och komma till min shop. Förstår inte varför jag inte går att söka på "shop local", ska skicka en fråga till dem om det.
EN BRA HISTORIA
Hörde på TV att det är populärt med historieberättarkvällar nu - vad kul det låter. Ska googla och se om det finns någon här i närheten, alltså inga roliga historier utan riktiga historier...låter väl underbart. De hade sådana på ett bibliotek i Stockholm där man kunde komma och lyssna, fika och kanske berätta en historia själv.

12 mars 2008

1,5 kilo lättare

Trots avvikelser från dieten (=tårta, hallogrottor, choklad) och mindre träning visade vågen ändå 1,5 kilo mindre - vad glad jag blev och bestämde direkt att nu får det vara nog med slarv. Återgång till sträng diet och minst 3 pulspass i veckan så ska vi se om inte de resterande 6 kilon också ramlar av. Idag - förutom jobbat ordentligt - har jag fotat mina alster och ska lägga in dem på etsy. Gå in där, vilka fantastiskt duktiga kvinnor det finns i världen (de flesta är faktiskt kvinnor där, har kollat rätt mycket men inte hittat någon kreativ kille). Allt är handgjort och inte särskilt dyrt - ett bra ställe att köpa presenter. Titta på Shop Local och sök på Sweden så finns där många svenskor som säljer sina konstverk av olika slag. Kanonfint. Annars - ja, har funderat på vad jag skulle prata om om jag blev ombedd att vara sommarpratare i radion :-), blivit glad över att Obama verkar kamma hem det hela och ojat mig över att den finske utrikesministern skickat över 200 sms till en ung dansös...man hänger väl med!

11 mars 2008

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=406519&ref=nb

Ibland säger en bild mer än tusen ord - titta på vinnarbilderna i Årets bild (klistra in adressen, jag kan inte länka :-)
Hela kvällen igår gick åt att lägga ut mina väskor på www.etsy.com - en kompis tipsade om den och det är ett kanonbra och billigt sätt att få en stor marknad - värt att pröva. Mina väskor syns inte än, men om några dagar kan du surfa in där och söka på mirkka.
Idag är det vägnignsdag - puh. Min viktminskningskur har inte funkat så bra de senaste veckorna och jag är rädd för att det syns på vågen. Men det är bara att ta nya tag...
nu gäller workwork...

09 mars 2008

En USB-port bakom örat

Ösregn, molnen hänger ned i knävecken...tog dock en rask promenad för att cleara hjärnan. Känslan av att vilja bort tynger axlarna ,så jag beställde en fyradagarsresa till Paris i början av juni... Idag finns inte orken trots att det är mycket som står bankar och trycker innanför pannbenet och vill ut. Tänk om man hade en USB-port bakom ena örat som man lätt kopplade till datorn och tralalalaaaa så fanns det där. Så många böcker som jag skrivit - i huvet - då är allt så enkelt och tydligt. Men när orden ska genom fingrarna blir det helt plötsligt svårt. Men jag vet ju hur det ska vara och vad som ska hända...det är väl den lilla skillnaden som skiljer oss wannebees från riktiga författare. De har en USB-port allstå. Hittade en blogg av en 17-årig kille som skriver om sina tankar - så himla fint...kommenterade det och sa det till honom och han svarade glatt ett tack. För support behöver man och få veta att man kan...för i varje bokstav finns det alltid tvivel.